Özel Ders

ÖZEL DERS YÖNTEMİ

    Öncelikle öğrenci İngilizceyi hangi amaçla öğrenmek istiyor, nerelerde kullanacak, bu belirlenir. Örneğin öğrencimiz bir garsondur ve çalıştığı restorana gelen yabancı müşterilerden sipariş almak, restorandan, yiyeceklerden, içeceklerden bahsedebilmek ve günlük sohbetler yapabilmeyi isteyebilir. İleri seviye İngilizce istemeyebilir. Öğretmen öğrenciye birkaç teknik soru yönelterek öğrencinin öğrenme karakteri belirler. Öğrenci hakkında bilgi sahibi olduktan sonra öğrencinin 'öğrenme karakterine' ve hedeflerine göre eğitim teknikleri uygular. Örneğin; 2 saat süren bir seansın ilk yarım saati dilbilgisi dersidir. Bu 30 dakikada öğrenciye yeni konu anlatılır, kafasına takılan sorulara cevap verilir. Geri kalan 90 dakikada da bol bol pratik yapılır. Öğrenci örnek cümleler yazar ve öğretmen onun yanlışlarını düzeltir. Öğretmen daha sonra da konu ile ilgili İngilizce konuşur, sorular yöneltir. Öğretmen, CD'den dinlettiği parçalar hakkında da sorular sorabilir. Öğrenci o gün öğrendiği konuyu konuşmaya dönüştürür. Kısacası, 120 dakikanın: 30 dakikası dilbilgisi anlatımı, 30 dakikası yazma pratiği, 30 dakikası dinleme pratiği ve son 30 dakikası da konuşma pratiği şeklinde geçer. Bu durum dersin konusuna göre değişiklik de arz edebilir. Örneğin öğrenci bir önceki derste konuyu çok iyi anlamış olabilir ama konuşma kısmında zayıf kaldığını söyleyebilir. Bu durumda öğretmen o konuyu pekiştirmesi için öğrenci ile konuşma pratiği yapar. Hiç bir konu yeteri kadar öğrenilmeden bir sonrakine geçilmez. Bazen istisnai durumlar da olabiliyor. Bazen bir konuyu öğrenci anlayamaz. Ne kadar örnek çözülse de öğrenci o konunun mantığını kavrayamayabilir. Bu gibi durumlarda, öğrenci bir sonraki konuyu öğrendiğinde o konuyu da kavramış olur. Aslında öğrendiğimiz her şeyde bu geçerlidir. O an öğrendiğimiz konuyu çok zor ve karmaşık sanırız. Ama o konudan sonra çok daha zor bir konu ile karşılaştığımızda, bir önceki konunun aslında çok basit ve anlaşılır olduğunu fark ederiz.

 

ÖZEL DERS SÜRESİ

    Öğrencinin hedeflerine, seviyesine göre değişebilir. Örneğin; öğrenci sıfırdan başlayacaksa ve hedefi de kendini günlük yaşamda kurtaracak kadar İngilizce öğrenmek ise, o zaman en az 60 saat ders alması gerekir. Bu 60 saati de haftada 2 gün ve günde de 2 saat şeklinde alırsa bu yaklaşık 4 aylık bir süreci kapsar. Haftada 3 gün ve günde 3 saat şeklinde tercih edeceği bir program da 2 aydan daha kısa sürer. 60 saatlik eğitimi 2 ayda veya 4 ayda almak arasında, bilgi kazanımı açısından, bir şey fark etmeyecektir. Fark eden tek şey, öğrenci aynı bilgiyi daha kısa sürede alır. Kısacası, eğitim süresi ve yoğunluğu tamamen ön görüşme sonucu belirlenebilecek bir şeydir. Öğretmen öncelikle sizi tanıyacak. Hedeflerinizi, İngilizce bilginizi, Türkçe bilginizi ve hakkınızda genel anlamda bilgi sahibi olduktan sonra size uygun bir program hazırlar.

 

ÖZEL DERS YERİ

    Öğrencinin belirleyebileceği uygun bir yer olabilir. Örneğin, öğrencinin kendi evi, çalıştığı işyeri, bir restoran, cafe vs. olabilir. Öğrenci bir dil kursunda da özel ders almak isteyebilir. Ancak bu durumda da kurs sahipleri özel ders başına belirli bir ücret isterler ve özel ders ücreti dersin alındığı kursa göre değişir.

 

ÖZEL DERS MATERYALLERİ

    Özel derste materyal çeşitliliği çok önemlidir. En temel materyaller kalem ve defterdir. Bunun yanı sıra İngilizce hikâye kitapları, ses CD’leri, alıştırma kâğıtları, bilgisayar, İngilizce filmler, çeşitli okuma parçaları, fotoğraf gibi materyaller de kullanılır. Elbette ki, bütün bu materyaller aynı anda kullanılmaz. Dersin konusuna göre ve öğrencinin geldiği seviyeye göre belirlenir. Örneğin, İngilizceye sıfırdan başlayan birisine hemen bir İngilizce hikâye kitabı verilmez. Öğrenci kitaptaki cümleleri kavrayabilecek seviyeye gelince okumaya başlar.

 

ÖZEL DERS ALANLARI

    İngilizceye sıfırdan başlayanlar, ilerletmek isteyenler, sadece İngilizce konuşmayı geliştirmek isteyenler, ilkokul, lise, üniversite hazırlık öğrencileri, İngilizce derslerine takviye, YDS, KPDS, ÜDS gibi dil sınavlarına hazırlık, iş İngilizcesi de dâhil olmak üzere, ayrıca yabancılara Türkçe dersleri de verilir.

 

NEDEN ÖZEL DERS?

       Eğitim, bugün aklımızın ucuna gelmeyecek teknik ve yöntemlerle çok çeşitli boyutlarda ve alanlarda verilmektedir. 100'lerce öğrencinin bir arada aynı anda eğitim gördüğü amfilerden, 65 öğrencinin okuduğu devlet okullarına kadar.. Oradan da 20 kişilik özel eğitim kurumlarına ve bazı kurslarda 3'erli 5'erli sınıflara kadar... Bir şekilde insanlar eğitim alıyorlar.

       "Bir şeyi en kısa zamanda ve daha verimli bir şekilde öğrenmenin yolu nereden geçer?" diye sorarsanız; "Özel ders" derim size.

       Bir dil kursuna gidip 1 yıl için 2,000 Lira verip İngilizce öğrenebilirsiniz. Ama aynı parayla 4 ay özel ders almayı pek de mantıklı bulmazsınız. İşin aslı şu ki, alacağınız eğitim miktarı aynıdır. Bu iki durum arasındaki fark şu ki, özel ders ile hedefinize çok daha kısa zamanda ulaşmanın yanında 8 ay da zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Siz de takdir edersiniz ki, zaman, çok daha değerli bir şeydir.

       Elbette ki bazı koşullar aldığınız eğitimi dolaylı veya direkt etkileyebilir. Örneğin; karşınıza çıkan çok bilgili bir öğretmen size bilgisini verimli bir şekilde sunamayabilir. Böyle bir öğretmen, özel ders almaya karar verdiğinizde de karşınıza çıkabilir veya çok pahalı bir dil kursunda da. Bunu önceden kestiremezsiniz.

       Öğrenci ile öğretmen arasında frekans uyumu diye bir şey de vardır. Çok övülen, ünlü bir öğretmenin dersine girdiğinizde o kadar da övgüye layık olmadığını düşünürsünüz bazen. Veya bunu tersi, hiç ummadığınız gösterişsiz bir yerde karşınıza hayatınızdaki en iyi öğretmen de çıkabilir.  Bu arada, bir öğretmenin dersini anlayamamamız o öğretmenin eksik olduğu anlamına da gelmez. Çünkü her öğrencinin anlayabileceği bir öğretmen vardır.

       Öğrenme gerçekleşmemişse bunun suçunu her zaman kendimizde veya öğretmende aramamalıyız. Bazen bizimle aynı kafadan öğretmen karşımıza çıkmaz. Bazen de öğrenme için hazırbulunuşluk durumumuz uygun değildir. Hayatında hep dil öğrenmede sıkıntı yaşayıp da 30 yaşına geldiğinde çok kolay ve hızlı bir şekilde dil öğrenen çok öğrencim oldu. Bunun sebebinin benim başarılı bir öğretmen olmamdan kaynaklandığını ileri sürseler de, ben buna sebep tek kendimi gösteremem. Çünkü hakikatten bazen bir şeyi öğrenmemiz için doğru zaman, doğru bakış açısı ve gelmemiz gereken uygun bir yaş vardır.

       Öğrenme için uygun yaşa veya duruma geldiğimizi bilemeyebiliriz elbette. Ama eğitim alacağımız öğretmeni seçmek bizim elimizdedir. Bir eğitim kurumunda veya bir özel öğretmenin dersine birkaç saat deneme amaçlı katılabiliriz. Öğretmenin frekansımıza uygun olduğuna inandıktan sonra kendisinden ders almaya karar verebiliriz. Bunu, zeytin almadan önce tadına bakmaya benzetebiliriz.

       Özel ders bugün piyasada çok çeşitli ücretlerle verilmektedir. Saati 25 Lira'dan 300 Lira'ya kadar değişmektedir. Elbette ki öğretmen önemli bir faktördür. Ama herkesin de ödeyebileceği belli bir ücret vardır. Bir şeye karar vermeden önce iyi bir piyasa araştırması yapmakta yarar vardır.

       Başarılar dilerim.

Özkan Çelen