YDS İçin Tavsiyeler

 

osym.jpg•        YDS gibi sınavlar ileri seviye İngilizce bilgisi gerektirmektedir. Bu sınavlarda başarılı olabilmeniz için en az 5.000 kelime bilginizin olması gerekir. Ayrıca İngilizcedeki dilbilgisi konularına da hâkim olmalısınız ki soruları anlayabilesiniz. Bu sınavlarda başarılı olmak için yapmanız gereken çok şey var aslında.

•         İngilizce hikâye kitapları, romanlar, dergiler, gazeteler vs. okumalısınız. Çünkü bu sınavlarda okuma parçalarının konuları değişiklik göstermektedir. Bir bakmışsınız nükleer santrallerle ilgili bir yazı, genetik kopyalama üzerine, Rusya’nın ekonomisini etkileyen faktörler, Rönesans döneminde matbaanın toplumlar üzerindeki etkisi, kan dolaşımı, Leonardo Da Vinci’nin ilginç yönleri, 12 Eylül saldırıları vs.. Aklınızın ucuna gelmeyecek çeşitlilikte değişik konulardan paragraflar çıkıyor ve sizin bu paragrafları anlayıp verilen sorulara cevap vermeniz isteniyor. Bu tür sorular sınavın önemli bir kısmını oluşturmakta ve çok zaman almaktadır.

•         İngilizcedeki tüm konulara hakim olup, birçok hikaye kitabı okumuş olmak yeterli değildir. İngilizce öğretmeni olan bir arkadaşım girdiği YDS sınavından 52 aldı. Bu normalde çok şaşırtıcı bir şeydir. Bir İngilizce öğretmeni bile bu kadar düşük bir puan alıyorsa, başkaları nasıl yüksek puan alsın? Bu arkadaşıma bir tavsiyede bulundum. “İngilizce bilmekten çok çok daha önemli olan bir şey de, sınav sorularına nasıl bakacağımızı iyi bilmemiz gerekiyor. YDS’de çıkan sorular ve soru çözme taktikleri üzerine yazılmış birçok kitap bulunmakta. Herhangi birisini alıp çalışabilirsin” dedim. Aynı arkadaşım bu kitaplardan birisini alıp çalıştı ve girdiği bir sonraki YDS’den 94 puan aldı. Şimdi durup düşünmek gerek. Sizce bu arkadaşımın İngilizce bilgisi mi arttı da bu puanı bu kadar yükseldi? Hayır. Bu arkadaşım, kapıyı anahtar haricindeki her şeyle açmaya çalışıyordu. Omuz vuruyordu, balyozla darbeler indiriyordu, kütükle, taşla, vs açmaya çalışıyordu. Oysaki o kapının bir anahtarı vardı. Anahtarı bulunca da kapıyı hemen açıverdi. 

•         Yabancı dil sınavlarında boşluk doldurmalı, paragrafa cümle yerleştirme veya gereksiz cümleyi çıkarma, çeviri gibi soru tipleri bulunmakta. Her bir sorunun kendine has çözme taktikleri vardır. Bu taktikleri de dediğim gibi, bu alanda yazılmış kitaplardan öğrenebilirisiniz. Belli bir kitap ismi tavsiye etmiyorum. Size kalmış hangisini alacağınız. 

•         YDS gibi sınavlara çalışan birisine verebileceğim en değerli tavsiye ise, “Anlasanız da anlamasanız da, bol bol İngilizce yazılar okuyunuz. Özellikle kalın İngilizce romanlardan alınız. ÖSYM’nin websitesinden YDS’de çıkan geçmiş dönemlere ait soruları indirip kendinizi deneyebilirsiniz. Süre tutun ve soruları o süre zarfında çözmeye çalışın. Örneğin kendinizi denemek amaçlı çözdüğünüz sınavdan 30 puan aldıysanız, emin olunuz ki, yaklaşık 400 sayfalık bir İngilizce romanı okuyup bitirdikten sonra yapacağınız diğer deneme sınavından 40’ın üzerinde bir puan alırsınız. Bunu bizzat denemiş birisiyim ben de. Lisedeyken yabancı dil sınavına çalışırken okuduğum her bir İngilizce romandan sonra yaklaşık 10 puanım artardı. Örneğin deneme sınavlarından 55 alan ben, İngilizce bir roman okuduktan sonra 65 civarı puan alırdım. Bu şekilde lise yıllarında toplam 3 kalın İngilizce roman okuyarak İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanacak puanı almayı başardım. Elbette ki İngilizce öğretmenimin tecrübesi ve fikirlerinin önemini de göz ardı etmemek gerek. Ondan aldığım değerli tecrübelere naçizane ben de bir şeyler ekleyerek sizlerle paylaşıyorum. Umarım size de faydası olur. Başarılar dilerim.
 İngilizce dilbilgisi için websitemdeki videoları seyredebilirsiniz :)

YDS'de çıkmış sorular için tıklayınız..!


                                                                    Özkan Çelen 
                                                               9 Şubat 2012 22:44