Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde ona ''Bugün ne öğrendin?'' diye sormayın artık. Ona 'Bugün öğretmenine ne sordun?'' deyin.
Herkes mutlaka bir şeyler öğrenir, ama herkes maalesef sormuyor veya sorgulamıyor. Öğretmeninin anlattığı şeylere hiç soracak bir soru bulamayan bir öğrenci aslında yerinde sayıyordur. İleride yapacağı mesleğe de bir yenilik getirme şansı da çok düşük olur. Sorgulayan bireyler yetiştirmeliyiz. Çocuğunuza ‘’Bugün öğretmenine ne sordun?’’ demekle onu harekete geçirmiş olursunuz. Çocuk önce düşünecek. O gün bir şey sormadığını fark ettiğinde işte o an iç dinamikleri değişmeye başlayacak. Derste soru sormamanın ezikliğini yaşamamak için soru sormak için gayret edecek. Peki, bir insan derste güzel bir soru sorabilmek için ne yapmalı?
Güzel bir soru sorabilmek için güzel anlamış olmak gerekir. Bunun için de derse ön hazırlık ve derste de dikkat şart.
Pek çok öğrenci derse hazırlanmadan gider. Dersi dinlese de soru sormaya yeltenmez çoğu. Sebebi basit. Başkaları tarafından; -konuyu anlayamayacak kadar aptalmış da o yüzden anlamak için soru soruyor- diye algılanmak korkusu. İşte bu ve buna benzer düşünceler yüzünden genellikle pasif bir nesil haline geliyorlar. Peki, çözüm ne olabilir?
Çözüm öğretmen ve velilerde. Öğretmenler sınavda en yüksek puanı alan öğrenciyi öveceklerine, günün en güzel sorusunu soran kişiyi ödüllendirirse bu sorun büyük oranda çözülmüş olur. Anne babalar da aynı şekilde çocuklarının neler sorduklarını öğrenmek isterlerse ve duydukları yaratıcı sorular için onlara pekiştirici bir şeyler söylerse bu durum gerçekten çok güzel bir şekil alır. Çocuk o gün soracak güzel bir soru bulamadığı için ailesine sınıftaki başka bir arkadaşı tarafından sorulan yaratıcı soruyu söylese bile bu yine de onun için çok faydalı bir durum olur. Çünkü yaratıcı soruyu aklına kaydetmekle kişi aslında bilinçaltına yaratıcı bir cevap vermesi için ciddi bir görev vermiş olur. Soru güzel olunca zihin boş durmaz, muhakkak çalışır arka planda. Her şekilde işe yarar bir tarafı vardır anlayacağınız.
Herkesçe bilinmesini istediğim bir gerçek var. Bir öğrenci derste öğretmenine ‘’Şöyle değil de böyle olsa nasıl olur?’’ gibi sorular soruyorsa o öğrenci ileride yapacağı meslek ne olursa olsun muhakkak bir yenilik getirecektir. Hep takdir etmişimdir şu çöpçülerin kullandığı dik küreği ilk icat eden kişiyi. Eskiden çöpçüler temizlik yapmak için eğilip büzülürken, şimdi; yarısı kesilmiş bir bidona bir sap takıp sırtları dik bir pozisyonda çöp toplayabiliyorlar. Çöpçülük mesleğinde bir devrim diyebilirim. Helal olsun yapana.
Einstein’ın şu güzel sözünün herkese ilham olması dileğiyle.. ‘’ Bütün mesele sorgulamaktan asla vazgeçmemektir.’’
Özkan Çelen
18.06.2014 -01:28