Merhaba;
Benim projem Türkiye’deki eğitim eşitsizliğini büyük oranda ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışmadır. Ülkemizin her köşesinde bulunan okullar, öğretmenler ve eğitim materyalleri maalesef eşit kalitede değil. Zaten bu teknik olarak da mümkün olamaz. Bütün öğretmenler aynı enerjide, aynı bilgi ile veya aynı mizah anlayışı ile ders anlatamaz. Örneğin, ülkedeki her okul da aynı ısıtma sistemi ile ısınmaz veya aynı iklim koşulları mevcut olamaz her yerde. Bunun bilincindeyim. Ancak bu madde madde bahsedeceğim proje hayata geçirilirse tarihi bir dönüm noktası gerçekleşeceği kanaatindeyim.
Belki de şuan ülkemizde matematik dersini en güzel anlatan öğretmen Erzurum’daki bir lisede görev yapmaktadır. En sempatik İngilizce öğretmeni Şanlıurfa’daki bir ilkokulda derslere giriyordur. En içten tarih öğretmeni Ankara’daki bir okuldadır vs. Neden memleketteki en iyi matematikçinin o Allah vergisi mükemmel ders anlatışından sadece Erzurum’daki o bir avuç lise öğrencisi faydalansın ki? Biz bu öğretmenin dersini gerçek bir sınıf ortamında, kaliteli bir kamera, ışık ve ses sistemi ile kayda alıp tüm Türkiye’deki öğrencilerin kolaylıkla seyredebileceği bir platforma taşıyabiliriz. Bu, bulunduğu okuldaki dersten verim alamayan bir öğrenciye ilaç gibi gelecektir. Öğrenci, okulda geri kaldığı noktaları bu videolu dersler ile tamamlayacaktır.
Diyeceksiniz ki, buna benzer çalışmalar zaten öğretmenler tarafından resmi veya resmi olmayan çeşitli platformlarda yapılmakta. Bunu biliyorum ancak kast ettiğim şey çok daha kapsamlı ve titizlikle seçilmiş yüzlerce branş öğretmeni tarafından yapılacak ciddi bir oluşum. Bir website hayal edin. Hangi kademede olursa olsun, herhangi bir öğrenci bu websiteyi ziyaret ettiğinde A’dan Z’ye bütün dersleri memleketin en bilgili, en enerjik ve en sempatik öğretmenleri tarafından istisnasız bütün konuların anlatıldığı bir ortamda görecektir. İnternette ders anlatan birçok eğitimci var ve aralarında birkaçı güzel işler çıkarmıştır ancak büyük çoğunluğu yarıda bırakmış, eksik ve yanlış bilgiler sunmakta. Öğrencilerin gönül rahatlığı ile oturup ücretsiz bir şekilde bütün dersleri görebileceği kaliteli bir eğitim platformu maalesef yok. Bu proje ciddi bir ihtiyacı karşılayacak niteliktedir. Projeyi aktarırken örnek bir branş üzerinden anlatacağım. Örnek olarak tarih dersini ele alalım. Bu branş için anlatacağım bütün aşamalar diğer branşlar için de geçerli olacaktır.
-
Ciddi bir araştırma ile memleketteki tarih dersini en iyi anlatan 20 öğretmen seçilecektir. Bunun için bir ekip gerekirse şehir şehir gezip öğretmeni yerinde görecek ve bu 20 öğretmeni bu şekilde tespit edecek. Bu öğretmenlere sırasıyla kamera karşısında ders anlattırılacak. Hepsinin ders anlatımı bittikten sonra bu 20 öğretmen ders videolarını seyredip aralarında oy birliği ile en güzel ders anlatan öğretmeni seçecekler. (Uygun olduğu üzerinde tartışılabilir ama aynı zamanda internet üzerinden öğrenciler ve diğer öğretmenler de bu oylamaya katılabilir.)
-
Seçilen tarih öğretmenine A’dan Z’ye bütün tarih konuları anlattırılacak. Bu süreç 1 ay veya 6 ay da sürebilir. Ama sonuçta ortaya çok güzel bir çalışma çıkacaktır.
-
Ders videoları çeşitli animasyon, grafik, görsel ve ses efektleri ile çok daha etkili hale getirilecek. Bunun için yönetmeninden ışıkçısına kadar gerekli bütün set ekibi ayarlanacak.
-
Sonuçta ortaya çıkan ders videoları herkesin kolaylıkla ve ücretsiz bir şekilde erişebileceği platformlarda yayımlanacak.
NOT: Bu projenin gerekliliği konusunda yanlış anlaşılmaya gidilmemesi için şuna açıklık getirmek istiyorum. Ülkemizdeki öğretmenler işlerini eksik yapıyor o yüzden böyle bir projeye gereksinim duyduk anlamı çıkmasın. Genel olarak öğretmenlerimiz işlerini ellerinden gelen gayretle elbette ki en güzel şekilde yapmaya çalışıyorlar. Ülkemizdeki okullarda eğitim materyalleri eksik o yüzden bu proje ortaya çıktı anlamının da çıkmasına gerek yok. İyi-kötü bir şekilde devletimiz imkânları doğrultusunda her okula en iyi olanakları sunma gayretindedir. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi, teknik olarak her okulda eğitim ve öğretim verimliliği eşit olamaz. A okulunda öğretmen çok donanımlı ama sınıflar aşırı kalabalık olduğu için verim düşerken B okulunda bütün fiziki şartlar uygun, öğrenci sayısı ideal düzeyde, her şey çok iyi ama tesadüfen orada görev yapan öğretmen mesleğini severek yapmadığı için verim düşer. Öğretmen istediği kadar iyi olsun, ders materyalleri istediği kadar kaliteli olsun, sınıfın huzurunu bozan 3-5 öğrenci yüzünden de dersin kalitesi düşebilir. Kısacası bir ortamda eğitimin kalitesini düşüren çok çeşitli etmenler var. Öğrencilerin sosyokültürel çevresi, maddi olanakları, ailesi ve hazırbulunuşluk seviyeleri de çok çeşitlilik arz etmektedir. Ama ne yazık ki iş sınavlara gelince bütün öğrenciler aynı sınava tabii tutuluyorlar. Bir okulda şansa iyi bir eğitim-öğretim ortamı varsa öğrenci yüksek puan alıp istediği yere yerleşebiliyor. Ama diğer taraftan yukarıda saydığım çeşitli sebeplerden ötürü dersten verim alamayan bir öğrenci de istediği yere yerleşemiyor. Peki biz bu yerleşemeyen talihsiz öğrenci için yeterli düzeyde tamamlayıcı bir çalışma yaptık mı? Bunu sorgulamak gerekiyor.
28.12.2019
Özkan Çelen